top of page

Vilken bänkskiva ska du välja?

Bänkskivan ska matcha kökets stil och samtidig vara en tålig arbetsyta som klarar många års användande. Därför är det viktigt att välja rätt material utefter dina behov och vilken stil du vill ha i köket. I denna guide kan du läsa mer om laminat och trä som båda är populära material för köksbänkskivor.

materialval bra att veta bänkskiva till kök.jpg
material laminat egenskaper.jpg

Om laminat

När du vill ha en funktionell och nästan underhållsfri bänkskiva kan det aldrig bli fel med en laminatbänkskiva. Laminat är ett slitstarkt och robust material som nästan är underhållsfritt. När man tillverkar laminatbänkskivor pressar man samman flera papperslager som dränkts in i specialharts och efter härdning limmas dessa fast på en spånskiva.

 

Men laminat är inte bara populärt på grund av sin funktionalitet och hållbarhet. Det finns en mängd olika designer som du kan välja från och ger ditt kök ett unikt utseende. Du kan också välja olika mönster för bänkskivan och stänkskydd och skaffa spännande kombinationer.

Fördelar med en laminatbänkskiva

Olika ytor

Tack vare moderna tryckmetoder finns många olika laminatdekorer. Du kan välja mellan fantasifulla designer, stenmönstrade laminatbänkskivor, laminatskivor i trämönster och enfärgade ytor och kombinera de till ett unikt kök. Det stora utbudet av olika dekorer sätter nästan inga gränser för kreativiteten och ger dig därmed möjligheten att uppnå precis det utseende du vill ha i köket. 

Tålig

Laminatbänkskivor klarar sig bra mot otaliga små slag och stötar och är det perfekta valet för dig som har ett hektiskt vardagsliv. Laminat är tålig, stabil och robust och håller sig med lite omsorg som nya i många år.

Kvalitet till bra pris

Laminat är ett prisvärt material med en robust och tålig yta. Vårt framtagna sortiment för funktionella bänkskivor finns i många olika färger och mönster och ett utseende i marmor är lika möjligt som ett utseende i trä. På detta sätt är en laminatskiva ett prisvärt men ändå hållbart alternativ i jämförelse med andra typer av bänkskivor.

Lättskött

Laminat är ett lättskött men ändå hygieniskt material. Det avger ingen lukt och är godkänt för direktkontakt med livsmedel. Det tar inte lång tid att rengöra en laminatskiva då det räcker att med regelbundenhet rengöra den med vatten och diskmedel.

Hitta din laminatbänkskiva på Lechner

skotselrad laminat.jpg

Stockphoto; image by Freepik

Rengöring och underhåll av din laminatbänkskiva

Om trä

Trä är en naturprodukt som om det vårdas rätt blir vackrare med åren. Det här levande och naturliga materialet känns skönt, utstrålar värme och sörjer för ett behagligt inomhusklimat. Det finns olika träslag och alla har sin egna karaktär. Träet kan vara ljust eller mörkt, varmt eller kallt. Det naturliga materialet går att reparera, bearbeta och omarbeta. 

 

​Att ett träslag uppvisar struktur- och färgskiftningar är fullständigt normalt. Olika färgmönster anpassar sig efter omgivningsförhållanden och tidens gång. Den här typen av egenskaper understryker produktens speciella karaktär. Särskilda egenskaper formas utifrån trädets tillväxt, ålder, regionala eller lokala företeelser och var trädet har vuxit samt trädets näringsförsörjning. Allt trä kommer från hållbart skogsbruk.

bankskiva materialval massivt tra 800x800.jpg

Varför en träbänkskiva?

Unikt utseende

Trä är och förblir ett levande material och är motsatsen till det industriellt framställda. Ingen träbänkskiva är den andra lik. Varje skiva är unik och berättar sin egna historia.

Behagligt inomhusklimat

Med en bänkskiva i trä får du ett rum med skandinavisk och mysig karaktär. Trä skapar en inbjudande stämning i köket och ett rum med mycket hjärta. Det levande materialet ger köket extra själ och personlighet.

Ett hållbart val

Bestämmer du dig för en träbänkskiva så kommer du att ha en arbetsyta utan utgångsdatum. Trä är ett mycket hållbart material och kan hålla för alltid. En stor fördel med trä är att det är slipbart och att fläckar eller andra mindre skador därmed kan slipas bort. Med rätt omtanke och underhåll står en träbänkskiva emot mycket användning, behåller sin skönhet under många år och blir bara vackrare med varje.

Lagom pris

En träbänkskiva är ett populärt val med ett lagom pris. Priset beror på vilket träslag du vill ha men vanligtvis ligger det i mitten av prisskalan jämfört med andra exklusiva material.

Upptäck våra träbänkskivor

materialval massivt tra.jpg

Stockphoto; image by Freepik

Skötsel och underhåll av bänkskivor i trä

bottom of page