top of page

Vilken vask till kök?

Området kring vasken används vanligtvis mycket i köket. Därför är det viktigt att välja en vask som uppfyller alla dina praktiska behov. Vårt sortiment på Lechner omfattar vaskar i olika storlekar och former och för alla smaker och användningsändamål.

 

Men hur väljer du en vask som passar till dina behov och kökets stil? I den här guiden har vi samlat tre viktiga frågeställningar vid valet av vasken samt några råd för att du ska hitta rätt diskho till ditt kök. 

bänkskiva med diskho vilken vask till kök.jpg

3 frågor som man bör ställa för att välja en diskho som passar vardagsbruk 

1. Vilka praktiska behov har du?

Det första steget i valet av en diskho till köket bör vara att fundera på dina praktiska behov. Två viktiga frågor som du kan ställa är vad ska du använda vasken till och hur mycket plats du behöver för att laga mat på arbetsytan. Är tanken att använda din vask för att diska stora pannor, kastruller och ugnsformar är det viktigt att ha precis detta i åtanke när du väljer vaskens storlek och form.

 

Samtidigt bör du tänka på hur mycket plats du vill ha kvar på arbetsytan. Prioriterar du en stor arbetsyta får vasken inte ta för mycket utrymme. 

 

Generellt kan man säga att storleken av diskhon spelar en större roll än man tror. Har du en bra koll på dina praktiska behov undviker du otäcka överraskningar i efterhand. 

2. Hur stort är ditt kök?

En kritisk titt på ditt köks storlek är avgörande för rätt val av vask. I ett stort kök ställer man naturligtvis andra krav än i ett litet kök. Har man plats i köket och lagar mycket mat är en stor vask inte bara praktisk utan också passar bättre till köksstorleken.  

 

Finns det en köksö och förkärleken att laga mat med hela familjen är valet av två individuella vaskar rimlig, en i den vanliga bänkskivan och en vid köksön.

 

För ett litet kök rekommenderar vi att välja en vask som är tillräckligt stor för handdiskning men samtidigt tar så lite plats som möjligt.

3. Har du en diskmaskin eller handdiskar du ofta?

Diskar du nästan allt med diskmaskinen kan man säga att det räcker långt med en diskho. Bakar du mycket och använder plåtar och långpannor bör du tänka på att kanske välja en vask som inte är för liten.

 

En diskbänk med dubbla diskhoar gör ditt liv mycket enklare om du oftar diskar för hand. En dubbel ho ger möjligheten för både skrubbning och sköljning samtidigt.

 

Du skulle också kunna fylla upp en ho med diskvatten medan du sköljer grönsaker i den andra. Har du plats i ditt kök så är det praktiskt att välja en dubbel ho med avrinningsyta där du kan lägga disken att torka.

toppmonterad vask rostfritt stål diskho.jpg

Diskho i rostfritt stål passar till det mesta

Vaskar får man i en mängd olika material men det vanligaste materialet på diskhoar och en riktig klassiker är rostfritt stål. Detta material har blivit så populärt därför att det är det tåligaste materialet, mycket hygieniskt och enkelt att hålla rent. 

bottom of page