top of page

Hur du sköter och behandlar din bänkskiva i trä

Träbänkskivor behöver lite mer omsorg än laminat men att underhålla en bänkskiva i massivt trä är enklare än du kanske tror. Säkert är att din träskiva kommer behålla sin skönhet och blir bara vackrare med åren när du sköter och behandlar den på rätt sätt.  Det får du i denna guide skötselråd med massivt trä.

skotselrad massivtra.jpg

Stockphoto; image by Freepik

Skötselråd för massivt trä i korthet

Daglig städning

Det är tillräckligt att rengöra din träbänkskiva med naturliga och milda rengöringsmedel. Du kan också ta en fuktig trasa och det funkar utmärkt att också använda lite såpa eller svagt diskmedel för daglig rengöring. Tänk på att alltid torka din bänkskiva och lämna inga vattenpölar på den.

Underhåll av träbänkskivor

Behandling med olja 

Våra träbänkskivor levereras förbehandlade med grundolja. Därför rekommenderar vi att olja lätt igen inom tre månader efter köpet och sedan igen efter ett år.

 

Beroende på användningsgraden måste bänkskivan oljas om för att skydda ytan och behålla träets naturliga struktur, sin silkeslena glans och den skyddande funktionen.

 

En träbänkskiva som behandlas regelbundet med olja får mer motståndskraft mot missfärgningar och fläckar eftersom oljan hindrar träet från att absorbera fukt. 

Daggdroppar

Bra att veta!

Du kan utföra ett vattendroppstest för att avgöra om bänkskivan behöver oljas in. För att göra detta, spraya några droppar vatten på bänkskivan. Om vattnet bildar pärlor på ytan är det inte nödvändigt att olja igen.

Fläckar och skador på massivt trä

Slipning

Finns det en envis fläck eller en mindre skada på träbänkskivan är det möjligt att slipa området där fläcken eller skadan finns och sedan olja just det området. Vid större fläckar eller skador kan du slipa hela bänkskivan.

 

Det är viktigt att du efter varje gång skivan blivit slipad behandlar den med olja som om den vore ny. 

Det här bör du undvika

För att undvika missfärgningar, uttorkning och sprickbildning är det viktigt att du inte placerar något varmt direkt på träskivan. Det gäller också hushållsapparater som avger konstant värme som kaffebryggare. Använd alltid grytunderlägg för varma kastruller, stekpannor och dylikt.

Se upp med vatten

Du håller din träbänkskiva i gott skick när du är vaksam med vatten. Låt inte vätskor eller kladdiga substanser ligger länge på en träbänkskiva. Se till att du torkar av bänkskivan med en fuktad trasa så snart som möjligt.

massivtra ek.jpg

Upptäck våra träbänkskivor

På Lechner kan du måttbeställa bänkskivor i massivt trä. Träskivor är tidlösa klassiker som skaffa ett levande kök.  Vårt träsortiment omfattar med ek och valnöt två träslag som är både populära till köksbänkskivor.

bottom of page